beats by dre cheap

O kolažima Christiane Tiane Alexis

I letimičan pogled kroz publikacije koje prezentuju njen rad,  ostavlja utisak da je  ključno pitanje Christianine umjetnosti, ustvari, pitanje identiteta. Ona o identitetu prosuđuje iz pozicije hibrida kojem ne smeta to što jeste jer je sticaj okolnosti htio da, od svih identiteta koje u sebi sabire, uzme ono što smatra najboljim. Christiana može za sebe reći da je Njemica, Italijanka, Bosanka, Bošnjakinja, Srpkinja, Brazilka i Latvijka. Svi ti kolektivni identiteti, naravno, pored niza drugih (spolnog, klasnog, rasnog i sl.), utjecali su na stvaranje njenog individualnog identiteta i nijedan nema primat nad drugim, niti ona smatra da treba da ima. Princip fuzije, kao princip ljubavi, spajanja, je ono što pokušava da objasni kroz svoju umjetnost, jer i uz pomoć njega moguće se odrediti i izgubiti osjećaj dezorijentiranosti. Nasuprot njemu stoji fizija, princip mržnje i razdvajanja kojemu se često pribjegava misleći da razdvajanjem od onoga što stvara osjećaj zbunjenosti  pomažemo sebi, pritom nemajući na umu da izbjegavanjem onoga što nas određuje, iako smatramo da to nismo, upadamo u ralje samomržnje stvarajući samo privid orijentiranosti i određenosti tako što  autistički samozadovoljni uživamo u onome što nam se posredstvom dominantnih ideologija nameće kao istina o nama.

Upravo kao fuziju, Christiana doživljava globalizaciju, davanje i uzimanje onoga što je najbolje. Međutim, ono što se dešava je upravo suprotno. Dešava se globalizacija kao westernizacija, tačnije, amerikanizacija. Njenih šest kolaža koji obrađuju temu globalizacije, po kojima je izložba naslovljena, jesu pokušaj vizualnog bukvaliziranja amerikanizacije, pokušaj razobličavanja tog procesa da bi se prikazali svi njegovi apsurdi. Inspiracija za ove kolaže bila su brojna putovanja u zemlje gdje ljudi koji se bore sa nedostatkom vode, Coca Colu smatraju indeksom njihove civiliziranosti, kao što je, npr., Kenija.

Ovih šest kolaža odličan su uvod u ostatak izložbe, među ostale kolaže koji se bave, također, pitanjem identiteta: nacionalnog, spolnog, lokalnog, klasnog, individualnog. Iako se bave različitim identitetima, kolaži se mogu čitati na isti način, kao bukvalizacija apsurda koji proizilaze iz pogrešnog shvatanja identitarne izgradnje kao nasilnog kalemljenja. Upravo zato je kolaž idealna forma za radove ove vrste jer dozvoljava spajanje inače nespojivog.

Mali jadi velikog čovjeka
http://velikijadimalogcovjeka.blogger.ba
14/02/2009 10:41